Ingredience na 2 porce

2 kvalitní steaky z tuňáka (cca 200-250g jeden) Kde takový steak sehnat? TADY! 
3-4 ks menší červené řepy
1 ks celer bulva
Čerstvý špenát co se jen na pánev vejde :) 
4 stroužky česneku
Dvě hrsti slunečnicových semínek
Olivový olej
Dýňový extra panenský olej
GHÍ
Sůl a pepř

Postup

Pyré & Špenát

Jako první ze všeho dáme vařit červenou řepu! Vaření řepy zabere poměrně hodně času, proto je lepší vybírat menší kousky. Řepu opláchneme, a ve slupce dáme do hrnce, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Menší kousky nám mohou zabrat i hodinu, než se uvaří, větší kousky klidně hodiny dvě. Zda je řepa uvařená kontrolujeme stejně jako u brambor, nožem, či vidličkou do ní píchneme, zda projedeme snadno, je uvařená. Ještě než bude řepa zcela uvařená, dáme rozpéct troubu na 200°C a připravíme si alobal.

Poté, co nám řepa vařením změkne, vyndáme ji a necháme trochu vychladnout, ale ne úplně, protože ji ještě za tepla zbavíme slupky. Vodu, ve které jsme řepu vařili si ponecháme, budeme s ní regulovat hustotu pyré. Oloupeme také celer a společně s řepou nakrájíme na kostičky, dáme do alobalu, přidáme olivový olej a koření (k celeru doporučujeme římský kmín) a strčíme do trouby. V troubě pečeme cca 20 minut, než nám nezměkne i celer. Během těchto dvaceti minut zvládneme oloupat a nakrájet česnek a rozpálit GHÍ na pánvi. Po rozpálení ghí dáme na pánev opraný a pokrájený listový špenát, ke kterému následně přidáme kousky česneku. Česnek nám špenát krásně provoní, nesmíme ale nechat na pánvi příliš dlouho, mohl by zhořknout.

Nyní je potřeba tyčového mixéru, se kterým postupně rozmixujeme celer a řepu, hustotu regulujeme vývarem z řepy. Nemusíme rozmixovat všechnu řepu a celer, můžeme pár kousků nechat, ať je příloha pestřejší.

Tuňák

Příprava tuňáka je velmi jednoduchá, a to hlavně za předpokladu, že máte bezkontaktní grill. V každém případě vložte tuňáka na rozpálený grill/pánev, a měly by stačit dvě minuty z každé strany, pro medium rare úpravu, která je v případě přípravy tuňáka žádoucí. Steak z tuňáka je nejšťavnatější, když je uvnitř téměř syrový. Ale záleží čistě na Vás, jakou úpravu zvolíte.

Nutriční hodnoty na 1 porci

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *